crna svadba

Crna svadba je najpoznatija i najviše je zastupljena kod Vlaha i u vlaškom kraju. Crna svadba je jedan od najmorbidnijih običaja i o ovome fenomenu se jako malo zna i piše. Vlasi veoma neguju kult smrti i mnogo pažnje pridaju zagrobnom životu. Naime kod njih se veruje da osoba ne umre, nego se samo odseli, tako da oni posle smrti toj osobi nose redovno hranu, odeću i ne doživljavaju je mrtvom.

Potrudiću se da vam na najjednostavniji način objasnim ovaj čudan obred Crne svadbe, jer sam sticajem okolnosti prisustvovao jednom ovakvom obredu i u daljem tekstu ću vam preneti svoje utiske.

Naime reč je o fenomenu koji ima dugu tradiciju kod Vlaha. Crna svadba je obred kada mladi bračni par treba da se venča, a desi se da jedan od njih umre ili pogine. Tada se svadba ipak održava i to na dan sahrane, tj. i svadba i sahrana se obavljaju isti dan. I pokojnik-ca su u svadbenom odelu (venčanici i odelu) i prvo se obavlja ceremonija venčanja. Ja sam prisustvovao gde je mlada umrla a mladoženja treba da se venča sa njom uz prisustvo celog sela i rodbine.

crna svadba

 

Crna svadba u Istočnoj Srbiji

Sahrana dobija oblik svadbe sa sve muzikom i trubačima i veseljem. Partner od mladenaca koji je živ se zaklinje na vernost u trajanju od godinu dana i on tada ne sme da se venča ili ima vezu, jer bi se to smatralo grehom i preljubom. Tek posle godinu dana on ima pravo da se venča sa drugom “ovozemaljskom” izabranicom. Deo koji je najmorbidniji i koji je na mene ostavio najupečatljiviji utisak je deo pre samog čina sahrane kada majka preminulog/le igra svadbarsko kolo oko kovčega. Kada se taj ritual završi sanduk se spušta u raku.

Ukoliko se desi da osoba koja je živa ne pristane na ovaj čin svadbe, roditelji preminulog traže po selu ili okolini osobu koja bi pristala da se venča sa njegovim mrtvim detetom, da ovaj ne bi bio usamljen godinu dana u zagrobnom životu.

Moram vam priznati da sam posle prisustvovanja ovom veoma čudnom obredu, bio u šoku nekoliko sati. Ceo ovaj obred se dogodio u jednom malom selu na Homoljskim planinama, a mlada poginula u saobraćajnoj nesreći.

Da li vi znate ili ste prisustvovali nekom čudnom obredu, ritualu ili događaju?

Opišite i podelite u komentaru ispod.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Related Posts

2 thoughts on “Crna svadba

 1. Zdravo jako sam uvredjena sto tako pisete da su svi vlasi tako nekulturno je to od vas jel nisu svi isti to mozda ste bili negde de su u sektu nisu svi vlasi isti jel sam ja vlajna

  1. draga Aleksandra,

   zaista nisam imao nameru da bilo koga uvredim sa ovim tekstom. Ja sam opisao ovaj drevan i cudan obicaj kome sam prisustvovao.
   Meni je takodje baba bila Vlajna i cesto sam boravio kao mladji u tom kraju i veoma postujem Vlahe.

   Jos jednom se izvinjavam i nisam imao nameru bilo koga da uvredim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ja sam Karlo Letajev, dobro došli na moj sajt. Moj dar da pomažem ljudima, nasledio sam još od predaka iz Belorusije koji su takođe imali moći. Za razliku od drugih, ne koristim opasne i primitivne metode, već savremene tretmane koji se rade na daljinu.
Svi tretmani su 100% provereni i sigurni!

Ukoliko imate problema, kontaktirajte me preko E-MAILA ili FACEBOOKA, jer telefon ne koristim.

Moji profili:


       
Prati me i saznaj svoj lični horoskop:

MOJE BESPLATNE KNJIGE

Crna magija knjiga Test na crnu magiju

SANOVNIK

Izaberi slovo na koje si sanjao/la:

A
B
C
Č
Ć
D
Đ
E
F
G
H
I
J
K
L
Lj
M
N
NJ
O
P
R
S
Š
T
U
V
Z
Ž