sanovnik

Mesečarenje pojam

Ovo je sveobuhvatan tekst o stvari koja često kada se uoči ili primeti kod nekoga izaziva strah i nepoznanicu, ali naime treba biti informisan i upoznat sa ovim fenomenom kako bi se što bolje postupalo i izlečilo.

Mesečarenje ili somnambulizam (potiče od latinskih reči somnium – san, i ambulare – hodati, šetati) je hodanje u snu. To je pojava pri kojoj osoba(uglavnom malo dete) ustaje noću u snu, hoda, govori ili obavlja određene radnje, pri čemu pokreti imotorika bivaju očuvani. Mesečar se u budnom stanju obično ne seća onog što je činio tokom sna. Pojava mesečarenja objašnjava se na različite načine, ali još uvek ne postoji opšte prihvaćena teorija osim one kojom se ukazuje na duboko nesvesne razloge koji su kod svake osobe različiti i specifični.

Najnovija istraživanja mesečarenja pokazuju da više od 18% populacije pati od mesečarenja.

mesecarenje

Kako prepoznati mesečara?

Oči osobe koja mesečari su otvorene, ali je njen pogled dalek, zamišljen i izgleda kao da ona gleda kroz vas. Mesečarne posmatra stvari oko sebe adekvatno, pa se može ponašati kao da je drugo doba dana: sprema se za posao, doziva nekog, podgreva ručak, pali i gasi svetlo, rade stvari koje za posmatrača nemaju smisla. Međutim, koliko god vam izgledalo da osoba svesno radi stvari, razgovetno govori, ima koordinirane pokrete, ona vam neće odgovarati na postavljena pitanja, čak vas neće ni primećivati da ste tu.

Mesečarenje kod dece

Mesečarenje ili Somnabulizam se najčešće javlja u periodu detinjstva. nekad se može javiti i  kod dece od 4-12 godina, a u periodu adolescencije se češće javlja kod dečaka nego kod devojčica. Upravo u tom periodu adolescencije, mesečarske aktivnosti mogu nestati same od sebe, ali se mogu javljati i kod odraslih osoba.

Tokom sna, ljudski mozak prolazi kroz prvu, drugu, treću, četvrtu i REM fazu sna. Te faze zajedno čine jedan ciklus spavanja, koji obično traje 90-100 minuta, a jedno celokupno ljudsko spavanje se sastoji od 4-5 takvih ciklusa. Osoba najčešće mesečari sat ili dva nakon što je zaspala, a može da mesečari do 20 minuta.

mesecarenje kod dece

KAKO DETE DA ZAŠTITITE OD POVREDA PRI MESEČARENJU?

Iako je mesečarenje bezopasno samo po sebi, treba preduzeti preventivne sve mere kako bi se sprečilo da dete padne, udari u nešto, izađe kroz ulazna vrata, i slično.

Evo nekih saveta:

  • Nemojte budite dete, jer to može da ga uplaši. Umesto toga, pokušajte da ga nežno odvete do kreveta.
  • Zaključajte vrata i zatvorite prozore – ne samo u dečjoj sobi, već u svim prostorijama. Razmislite o specijalnim bravama. Ako se radi o odrasloj deci, sposobnoj za vožnju, držite ključeve od automobila na sigurnom.
  • Mesečari nikako ne treba da spavaju u krevetu na sprat.
  • Uklonite oštre i lomljive predmete u blizini dečjeg kreveta.
  • Opasne predmete držite van domašaja dece.
  • Uklonite prepreke iz dečje sobe i stana, kako biste predupredili spoticanje.

Mesečarenje može biti i nasledno, jer ako ste vi ili vaš bračni partner kao dete hodali u snu, vrlo je verovatno da se to može preneti i na vaše dete.

Uzroci mesečarenja

– nesanica ili umor
– prekidanje sna
– bolest ili  temperatura
– lekovi
– stres 

Simptomi mesečarenja kod dece

– pričanje u snu
– teško buđenje
– izgledaju opijeno
– ne odgovaraju na postavljena pitanja
– sede u krevetu i ponavljaju određene radnje, na primer: trljaju oči ili se igraju pidžamom

Kako izlečiti mesečara?

Jedna od najčešćih zabluda o mesečarenju je da osobu koju mesečari ne treba buditi jer pri tome može da doživi šok ili srčani udar. Naime ovo je potpuno pogrešno i osobu koju mesečari treba probuditi ili je lagano odvesti do kreveta kako bi nastavila da spava.

Ranije se verovalo da osobu koja mesečari opseda zli duh ili demon.

Najbolja prevencija osobe od mesečarenja je pravilna ishrana, dobar i miran san, lagana muzika pri uspavljivanju, odmor.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ja sam Karlo Letajev, dobro došli na moj sajt. Moj dar da pomažem ljudima, nasledio sam još od predaka iz Belorusije koji su takođe imali moći. Za razliku od drugih, ne koristim opasne i primitivne metode, već savremene tretmane koji se rade na daljinu.
Svi tretmani su 100% provereni i sigurni!

Ukoliko imate problema, kontaktirajte me preko E-MAILA ili FACEBOOKA, jer telefon ne koristim.

Moji profili:


       
Prati me i saznaj svoj lični horoskop:

MOJE BESPLATNE KNJIGE

Crna magija knjiga Test na crnu magiju

SANOVNIK

Izaberi slovo na koje si sanjao/la:

A
B
C
Č
Ć
D
Đ
E
F
G
H
I
J
K
L
Lj
M
N
NJ
O
P
R
S
Š
T
U
V
Z
Ž