12 natalnih kuća 12 osnovnih čovekovih potreba

natalna karta

Uticaj planeta Sunčevog sistema na Zemlji i na čoveka, sudeći po iskustvu astrologije ima veliki uticaj na svakodnevne aktivnosti čoveka. Ipak, energija tih planeta se modifikuje u zavisnosti od njihovog kretanja po nebu, preciznije, od ugla pod kojim zrače. Astrolozi su to definisali kao modifikaciju uticaja u zavisnosti u kom su se sazveždju ili u kojoj se zodijačkoj kući našla planeta.

Iz tog se lako zaključuje da je svako od nas, u trenutku rodjenja poneo različite uticaje planeta, pa je to dobrru analizu natalne karte (ličnog horoskopa, o predispozicijama sa kojima smo rodjeni), vrlo važno da naučimo osnovne karakteristike kuća. Posebno što je, po drevnim astrolozima, čovek (i njegov život), poput neba, podeljen na dva puta po 6 celina, odnosno na 12 delova (otuda i onih 6 meridijana, od kojih se svaki aktivira po dva puta tokom 24 sata).

Kuće i znaci koji ih karakterišu, menjaju se u zavisnosti od rotacije Zemlje. Zato svako od nas u zavisnosti od mesta rodjenja ima različitu prvu kuću i različite sve ostale kuće. Ipak kuće su podeljene i po svojoj prirodi i važno je da ih na početku baš tako naučimo. Sada ću vam nabrojati svih 12 kuća i njihove statuse, ali u prorodnom okruženju, onako kako su ih ljudi zabeležili još u davninama.

 

12 natalnih kuća
12 natalnih kuća

PRVA KUĆA

Prirodni znak: Ovan
Prirodni vladalac: Mars
Oblast: Urodjeni karakter i mentalitet
Ključna reč: Identitet

Prva kuća u natalnoj karti  je najznačajnija jer je njen vrh ASCEDENT – ono što jesmo i ono što drugi vide u nama. U njoj se otrkrivaju osnovne lične karakteristike i životne predispozicije. U zavisnosti u kom je znaku naša lična prva kuća ( i koje su se planete našle u njoj u trenutku našeg rodjenja), u kombinaciji sa prirodom ove kuće (Ovan u Marsu) zavisiće: rodjenje, kako smo fizički gradjeni, kakvog smo temperamenta, kako ćemo se razvijati tokom života (zavisi od vladara našeg prvog polja).

 

DRUGA KUĆA

Prirodni znak: Bik
Prirodni vladalac: Venera
Oblast: Materijalni svet i svet stvari
Ključna reč: Sistem vrednosti

Druga kuća u natalnoj karti daje odgovore o: materijalnoj sigurnosti, društvenom razvoju, profitima, imovinskim pitanjima i sticanjima kao i o talentima i mogućnostima kojima stičemo materijalna dobra.

TREĆA KUĆA

Prirodni znak: Blizanci
Prirodni vladalac: Merkur
Oblast: Okruženje i svest o životu, neposredni odnosi sa drugim
Ključna reč: iskustvo

Treća kuća u natalnoj karti odslikava porodicu, rodbinu , sestre i braću, ali i komšiluk, kolege, saradnike… samim tim ona odredjuje intelekt i svest, kapacitet za učenje, praktičnost, delovanje u poslu, i najvažnije sticanje raznih iskustava. To je i kuća selidbi i putovanja.

ČETVRTA KUĆA

Prirodni znak: Rak
Prirodni vladalac: Mesec
Oblast: porodica, karmička zaduženja – sreća ili nesreća
Ključna reč: Bezbednost, sigurnost

Četvrta kuća u natalnoj karti označava porodičnu atmosferu na koju mi lično utičemo. Tu su otac i majka a po sudbinskim pitanjima i deca. Tu tražimo razlog zašto imamo odredjenu boju kože, medju kojom verom ili nacijom živimo, povezana je sa srećom i nesrećom jer označava početak i kraj. Zaduženo je i za tradiciju i tajne poput prokletstva.

PETA KUĆA

Prirodni znak: Lav
Prirodni vladalac: Sunce
Oblast: stvaralački deo ličnosti, širenje energije na okolinu, deca
Ključna reč: Emotivnost i kreativnost

Peta kuća označava emocije, strast, ljubav, potomstvo, seksualnost, stvaralački deo ličnosti – umetnosti i sportski duh. Znak je i rizika (kockanje), prijatnih dešavanja i uživanja, sklonost ka onostranom i duhovnom, božanskom…Ovo polje predstavlja i religijske sklonosti.

ŠESTA KUĆA

Prirodni znak: Devica
Prirodni vladalac: Merkur
Oblast: Dužnosti, odgovornosti i zdravlje
Ključna reč: Suština

Šesta kuća pokazuje poslovni život, borbe, iskušenja, uspehe ili neuspehe u radu, i zdravlje. Tu se održažavaju strahovi, sumnje, dileme, podvale i otvorena neprijateljstva. Tu se vide tetke, ujne, strine i druga rodbina u našem životu.

SEDMA KUĆA

Prirodni znak: Vaga
Prirodni vladalac: Venera
Oblast: prijateljstva, poznanstva, brak, odnosi sa okolinom
Ključna reč: saradnja, javnost

Sedma kuća je prvi brak ili partner, usponi i padovi u ljubavnim odnosima, želje, medjuludski odnosi poput: lekara – pacijenta, predavač – učenik, prodavac – kupac. To je i kuća društvenog ustrojstva (propisa, zakona, procesa) i javnog društvenog života.

OSMA KUĆA

Prirodni znak: Škorpija
Prirodni vladalac: Pluton
Oblast: podsvesno, završeci, regeneracija
Ključna reč: Duhovno prosvetljenje, podsvest

Osma kuća je polje duhovnih iskušenja i sazrevanja, okultnog, mračnog, smrti i psihičkih bolesti. Ovde se prepoznaju vidovnjaci, astrolozi, mistici ali i umetnici. To je prosvetljenje, dostizanja duhovne i moralne snage.

DEVETA KUĆA

Prirodni znak: Strelac
Prirodni vladalac: Jupiter
Oblast: obrazovanje, drugi brak, putovanja
Ključna reč: Mudrost

Deveta kuća u natalnoj karti označava uspeh na poslovnom planu, obrazovanju i nauku, putovanja, vezuje se za plemenita dela, humanost, religioznost, vidovitost. Pokazatelj je i bračnih, ljubavnih i sudskih sporova.

DESETA KUĆA

Prirodni znak: Jarac
Prirodni vladalac: Saturn
Oblast: Slava, karijera i status
Ključna reč: Čast

Deseta kuća ogledalo je reputacije i ugleda, pobede, nagrada, velike motivacije, moći, i žrtve kroz koje se mora proći (iskušenja, odricanja, ulaganja i muke). Samim tim ona ukazuje i na neuspehe i teškoće. Predstavlja i autoritet i oca.

JEDANAESTA KUĆA

Prirodni znak: Vodolija
Prirodni vladalac: Uran
Oblast: Edukacija, treći brak, društvenost, životne bure
Ključna reč: Nadsvest

Jedanaesta kuća odnosi se na raznu vrstu uspeha, dobiti i ostvarenje planova i ciljeva, smatra se i kućom prijateljstva, platonske ljubavi, podrške partnera i okruženja, nesebične pomoći, visokog razumevanja tehnoloških i duhovnih znanja, ali je i kuća zbunjenosti i pometnji.

DVANAESTA KUĆA

Prirodni znak: Ribe
Prirodni vladalac: Neptun
Oblast: zatvorenosti, distance
Ključna reč: Nesvesno

Dvanaesta kuća u natalnoj karti se povezuje sa stradanjima, gubicima, tugom, siromaštvom, lišavanje slobode u ljubavi, osećanje krivice, skrivena neprijateljstva, iluzija, i ukacuje nam da stvari nisu uvek kakvim se čine. Dvanaesta kuća predstavlja prošli život.

Da li vam je ovo bilo od koristi?

Podelite vaše komentare na tekst ispod ili ocenite članak.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ja sam Karlo Letajev, dobro došli na moj sajt. Moj dar da pomažem ljudima, nasledio sam još od predaka iz Belorusije koji su takođe imali moći. Za razliku od drugih, ne koristim opasne i primitivne metode, već savremene tretmane koji se rade na daljinu.
Svi tretmani su 100% provereni i sigurni!

Ukoliko imate problema, kontaktirajte me preko E-MAILA ili FACEBOOKA, jer telefon ne koristim.

Moji profili:


       
Prati me i saznaj svoj lični horoskop:

MOJE BESPLATNE KNJIGE

Crna magija knjiga Test na crnu magiju

SANOVNIK

Izaberi slovo na koje si sanjao/la:

A
B
C
Č
Ć
D
Đ
E
F
G
H
I
J
K
L
Lj
M
N
NJ
O
P
R
S
Š
T
U
V
Z
Ž