vradzbine

Plod jabuke je oduvek bio i simbol odredjenih medjuljudskih odnosa, i prijateljskih i ljubavnih. I to u svim verovanjima sveta. Samim tim, jabuka je bila i iskušenje ljubavi i odanosti. Po mnogim legendama, provera prijateljstva ogledala bi se u činu podele jabuke, jedan bi voćku lomio i samo ukoiko bi se ona pravilno polomila, tako da svako dobije sliku pentagrama u voćki, značilo bi da je odan drugom. Ispit bi potom polagao i drugi prijatelj.

vračanje sa jabukom

Još je veće iskušenje jabuka bila kad su je, vekovima unazad, u svim narodima, strelci gadjali kopljem postavljenu na vrlo nerazumnim mestima, kao što je , primera radi glava njihovog deteta. Taj običaj pominje Grevs govoreći kako je tokom vekova, borba za presto u mnogim narodima, podrazumevala da se strelom prodje kroz simbol besmrtnosti (nekada je to bila zlatna zmija savijena u klupko i postavljena na kapu koju je nosilo dete iz kraljevske porodice). Taj običaj kasnije u nekim plemenima je izmenjen, za metu je uzeta jabuka, a kod drugih, opet gadjalo se u ušice dvogube sekire, ili kroz prsen na šlemu.

Čajkanović je zaključio da se  Jabuka upotrebljuje i u divinaciji, naročito ljubavnoj. Prema tome da li je domaća ili badnjidanska jabuka zdrava ili crvljiva, gata se u Sremu o zdavlju domaćina i domaćice. Komad te iste jabuke devojka na Novu godinu ujutru, pred kućnim vratima, zagrize i prema provme koji tuda prodje zaključuje kakvog će zanimanja biti njen budući muž. Na Boćić ujutru baci devojka jabuku u bunar, i očekuje da joj se otuda odazove jekom dragi. Na dan Svete Lucije deveojke odaberu po jednu jabuku pa je svaki dan pomalo grizu do Badnjega dana, i ono što ostane bace u crkvi medju momke, pa na koga padne, taj će joj biti muž.

Svadbarski običaji

Što je ovde gatanje, to je u nekim drugim slučajevima božji sud. Na koga padne jabuka koju baci devojka, taj će je joj postati muž.

Ako devojka želi da je momak zavoli, ona vrši sa jabukom izvesna vračanja u mladi petak pre zore, pa onda u nedelju da momku da tu jabuku pojede. Takodje jabuka tokom proševine je bila toliko neizasostavna kao poklon mladi da sama reč jabuka znači isto što i preševina-prsten, a prosioci zovu se jabučari. Po Karadžiću, jabuka se meće na svatavske barjake, na rogove svadbenog ovna i svadbenih brava. Posle jedu mlada i mladoženja i bacaju je na krov zgrade u kojoj spavaju.

vracanje za svadbe

Sudeći po Vukovim beleškama i običajima, ista ta jabuka je nekada bila kao danas bidermajer, devojka bi dobijenu jabuku koju su nagrizli i ona i njen muž, davala nakonjčetu, da je baci u kolo ili preko mladoženjine kuće – koja je devojka ugrai, prva će se udati, a kada se pojave prvi momci (vesnici da je venčanje svršeno), mladoženjina majka iznosi pred njih tu jabuku i oni se za nju grabe – ko je ugrabi, taj će se prvi oženiti. Najzad tu jabuku mladenci zajednički pojedu. Po Vuku, tokom svadbe koristile su se još dve jabuke – jedna je bila zabodena na koplje ispred kuće i u nju su muškarci pucali. Svatovi se ne puštaju u devojačku kuću pre no što je iz puške pogode. Druga jabuka se koristi da bi svatoviu nju, za vreme svadbenog ručka, zabadali novce. Ona se posle davala nevesti. A, pošto se posle rodi dete, jabuka ponovo postaje glavni rekvizit.

Jabuke i bebe

Magičnu snagu jabuke primećujemo i kod prvog oblačenja košuljice detetu, veruje se  da treba kroz nju propustiti jabuku da bi dete bilo rumeno.

Za sve ove rituale, vračanje i gatanje, naši preci su, može se predpostaviti koristili divlje jabuke.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ja sam Karlo Letajev, dobro došli na moj sajt. Moj dar da pomažem ljudima, nasledio sam još od predaka iz Belorusije koji su takođe imali moći. Za razliku od drugih, ne koristim opasne i primitivne metode, već savremene tretmane koji se rade na daljinu.
Svi tretmani su 100% provereni i sigurni!

Ukoliko imate problema, kontaktirajte me preko E-MAILA ili FACEBOOKA, jer telefon ne koristim.

Moji profili:


       
Prati me i saznaj svoj lični horoskop:

MOJE BESPLATNE KNJIGE

Crna magija knjiga Test na crnu magiju

SANOVNIK

Izaberi slovo na koje si sanjao/la:

A
B
C
Č
Ć
D
Đ
E
F
G
H
I
J
K
L
Lj
M
N
NJ
O
P
R
S
Š
T
U
V
Z
Ž