12 otrova u našim domovima II. deo

Prošle nedelje sam pisao tekst 12 otrova u našim domovima I deo, evo i nastavka opasnih supstanci na koje nailazimo svakodnevno u našim domovima.

proizvodi za kucu

Proizvodi za kuću

7. PFCs 

(perfluorirane hemikalije) se koriste u neprianjajućem posuđu za kuvanje (teflon) i tkaninama otpornim na mrlje. Dokazano je da PFC mogu biti uzrok oštećenja ploda i tumora. Pokazalo se da ih ima u visokim koncentracijama u mleku doilja.

PRIRODNA ZAMENA: Umesto teflona koristite posuđe od nerđajućeg čelika ili tučene tiganje.

8. PERC

(perkloretilen) se koristi u hemijskom čišćenju, a truje jetru, bugbrege i središnji nervni sistem. Tvrdi se da je kancorogen.

PRIRODNA ZAMENA: kisela voda ili kiseonik u spreju može skinuti mrlje a sirće i voda itekako mogu očistiti odeću da izgleda kao nova.

9. FORMAL DEHID

je jedna od najotrovnijih i najčešćih hemikalija koja može prodreti u organizam a koristi se u stolariji, sapunima, kozmetici, gradjevinskim materijalima, lepkovima, detardžentima, pokućstvu..SZO tvrdi da je formal dehid ekstremno kancerogen.

PRIRODNA ZAMENA: cigle i crepovi (od gline), drveni nameštaj, prirodna kozmetika…

10. TRIKOLOSAN

koji se koristi u antibakterijskim sapunima ali kada se triklosani mešaju s hlorom u vodi iz slavine, stvara se toksični plin hloroform.

PRIRODNA ZAMENA: sapuni sa glicerinom koji se prave vekovima, jak čaj od kamilice, žalfije ili nane koji će se izboriti sa bakterijama, ulje od kantariona i još niz biljaka dokazanih ubica bakterija.

11. HLOR

skoro neizbežan sastavni deo sredstava za čišćenje.

12. AMONIJAK

takodje ugradjen u sanitarne detardžente. Smatra se za oba da su smrtonosni a Agencija za zaštitu okoliša (EPA) otkrila je da su nusprodukti hlora 300.000 puta kancerozniji od hemijskog pesticida DDT.

PRIRODNA ZAMENA: sredstva za čišćenje poput jakog sirćeta od divlje jabuke, ili od groždja, soda bikarbona, sok od limuna i hidrogen.

5.00 avg. rating (94% score) - 2 votes

Slični tekstovi:

1 Komentar » to “12 otrova u našim domovima II. deo”

  1. […] Vra?anja za zavodjenje svadbe i radjanje 12 otrova u našim domovima II. deo […]

Postavite pitanje ili komentar ovde