Crna svadba dolazi od starog vlaškog obreda u kojem prilikom smrti mladog muškarca koji je godištem stasao za ženidbu, on biva sahranjen u svadbenom odelu, a ispraća ga verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu.

Koliko je ovo detaljan i realističan običaj, goveri i način na koji se izvodi.

Svi na sahrani se obuku i okite kao svatovi. Povorka kreće do centra sela, trubi se, ide muzika, ali svi plaču. Onda se dolazi do groblja, do mesta gde je osoba sahranjena, tu se lomi barjak. Nakon toga sledi klasična pomana, ali samo uz muziku. Igra se poslednje kolo, koje se ne igra kao klasično kolo u smeru suprotnom od kazaljke na satu, već upravo u pravcu kazaljke na satu. Svi plaču, a igraju. Suština je da se preminulom obezbedi sve ono što nije imao, čak i svadba.

Slučaj iz Ranovca

Godine 2003. dogodila se tragedija, kada se mladić iz sela Ranovci utopio u Borskom jezeru, nakon što je krenuo na Zaječarsku gitarijadu.

Nakon što je baba preminulog usnula da se mladić oženio, porodica je odlučila da organizuje crnu svadbu.

Mladićeva najbolja prijateljica je pristala da bude “mlada” u ovom obredu, ali pravila kojih je morala da se pridržava nisu bila ni malo laka. Retko ko bi se prihvatio ove “uloge”.

Ona tih godinu dana nije smela da ima seksualne odnose, da ima dečka, da se zaljubi. Nakon godinu dana dešava se raskidanje crne svadbe, kad ona može da nastavi sa svojim životom.

Sam ritual spaja elemente svadbe i sahrane. Pokojnik se sahranjuje u svadbenom odelu, a pre spuštanja u raku, njegova “crna mlada” u beloj venčanici mu se zaklinje na vernost. Iako su svi u žalosti i tuguju, igraju svadbarsko kolo oko kovčega, što je najpotresniji momenat ceremonije.

Posle godinu dana, brak se raskida složenim obredom čija je centralna tačka lomljenje svadbenog barjaka na grobu pokojnika. “Crna mlada” tek posle toga ima pravo da nastavi sa svojim životom i nađe novog izabranika, a pokojnik na onom svetu ima svoju “suđenicu” sa kojom će provoditi svoj večni zagrobni život.

Ovaj važan deo vlaških običaja danas je u izumiranju. Zabeleženo je da je poslednja “crna svadba” organizovana 2004. a pre toga 1991. godine.

O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su pre ‘90-ih godina i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi.Crkva je u međuvremenu promenila stav prema crnoj svadbi i danas je zabranjuje.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ja sam Karlo Letajev, dobro došli na moj sajt. Moj dar da pomažem ljudima, nasledio sam još od predaka iz Belorusije koji su takođe imali moći. Za razliku od drugih, ne koristim opasne i primitivne metode, već savremene tretmane koji se rade na daljinu.
Svi tretmani su 100% provereni i sigurni!

Ukoliko imate problema, kontaktirajte me preko E-MAILA ili FACEBOOKA, jer telefon ne koristim.

Moji profili:


       
Prati me i saznaj svoj lični horoskop:

MOJE BESPLATNE KNJIGE

Crna magija knjiga Test na crnu magiju

SANOVNIK

Izaberi slovo na koje si sanjao/la:

A
B
C
Č
Ć
D
Đ
E
F
G
H
I
J
K
L
Lj
M
N
NJ
O
P
R
S
Š
T
U
V
Z
Ž